Yükseköğretim Kurumları Dil Sınavı, eski adıyla LYS-Dil veya LYS-5, ÖSYM'nin dün yapmış olduğu duyuru ile üniversiteye giriş sınavındaki değişiklikleri ilan etmesiyle literatürümüze girmiş oldu. Sınav tüm bölümlerde olduğu gibi yabancı dil öğrencileri için de birtakım değişikliklere sebep oldu. Şu an için dil sınavı ile ilgili soru sayılarında ve formatta herhangi bir değişiklik duyurulmadı. Ancak daha önce YGS olarak bilinen ilk aşama sınavında birtakım değişikliklere ve puan hesaplamalarında farklılıklara sebep oldu. Bundan dolayı İngilizce sınavına hazırlıkla ilgili an itibariyle mevcut olan yöntemlerin kullanılması dil sınavına hazırlık açısından yeterli olacaktır. Dil sınavına hazırlıkla ilgili daha önce kaleme almış olduğumuz LYS Dil Sınavına Nasıl Hazırlanmalı? ve YDS'ye Nasıl Hazırlanmalı? başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz. İlk bölüme hazırlıkla ilgili ise ciddi değişiklikler mevcut. Sınavla ilgili değişikliklerin olduğu noktalar ve dikkat edilmesi gereken hususlar ise şu şekilde:
Öncelikle sınav puanının hesaplamasında bir değişiklik yapıldı. Daha önceki sistemde yabancı dil sınavının %65, Türkçe'nin %15, sosyal bilgilerin %9, matematiğin %6 ve fen bilgisinin %5 etkisi vardı. Dil 1 puan türünün dışındaki puan türlerinde ise dilin etkisi azalıp YGS puanlarının etkisi artıyordu. Yeni sistemde ise dilde 3 puan türü değil tek puan türü olacak. Adaylar ilk sınavda Türkçe ve Matematik soruları çözecekler. İlk bölüm puanı %20 Türkçe ve %20 matematik olmak üzere genel puanı toplamda %40 etkileyecek. Artık ilk sınavda sosyal bilgiler ve fen bilimleri soruları yer almayacak. Bu ana kadar birçok öğrencinin yoğun bir şekilde özellikle sosyal bilgiler hazırlığı varsayabiliriz. Bu çalışmaları genel kültürümüz için bir artı olarak kabul edelim. Hatta sınavda yer almayacak olmasına rağmen vakit bulduğumuz ölçüde tarih, coğrafya, felsefe, fizik, kimya ve biyoloji okumayı ihmal etmeyelim. Bu bilgiler genel kültürümüz için ve kişisel gelişimimiz açısından fazlasıyla önemli. Hatta bu okumaların okuduğunu anlama becerisine de katkıda bulunarak dolaylı yoldan Türkçe puanlarımızı artırabileceğini unutmayalım. Ancak artık sınavın ilk bölümüne doğrudan hazırlık için sosyal bilgiler ve fen bilimleri çalışması yapılmasına gerek kalmadığını not etmiş olalım.
Değişikliklere göre gördüğümüz gibi sınavda Türkçe'nin etkisi %15'ten %20'ye çıkmış durumda. Yani dil öğrencilerinin genellikle zaten iyi oldukları Türkçe bölümünün etkisinde fazla bir değişiklik olduğunu söyleyemeyiz. Yine de sınavdan iki bölümün de eksildiğini düşünürsek, Türkçe'de yapılacak yanlışlar sınav puanını artık daha fazla etkileyecek. Sınavın da anlam odaklı olacağını düşünürsek, bol okuma yaparak okuduğunu anlama becerisini ilerletip Türkçe'den vakit artırarak o vakti matematikte kullanmak faydalı olacaktır. Türkçe sınavı daha önceki sınavlar gibi ağırlıkla okuduğunu anlama odaklı olacak. Bundan dolayı bol bol serbest okuma yapmak ve sınav formatına yakın paragrafları okumak çok önemli. Bu çalışma için şu anda mevcut YGS kaynakları kullanılabilir ancak yakın zamanda yeni sınav formatında yayınlanacak olan güncel kaynakları kullanmakta fayda var. Sınav sayısının azalması ve Türkçe'nin etkisinin az da olsa artmasından dolayı artık Türkçe'ye her gün vakit ayırmak gerekli diyebiliriz.
Matematikte ise ciddi bir puan değişikliği mevcut. Daha önce %6 olan matematik etkisi %20'ye çıkmış durumda. Yani matematiğin etkisi üç kattan daha fazla artmış durumda. Daha önceki sistemde bile %6'lık matematik etkisi, matematikte iyi olan dil öğrencileri için ciddi puan avantajına sebep olabiliyordu ve üst düzey üniversitelere ve bölümlere kapı aralayabiliyordu. Buna rağmen matematiğin etkisi sınırlıydı ve matematikte iyi olmayan dil öğrencileri iyi bir üniversiteye gidebilmek için kendilerini matematik çözmek zorunda görmüyorlardı. Matematikteki eksiklerini Türkçe ve sosyal bilgiler testlerinde iyi bir sonuç alarak telafi etmeleri mümkün olabiliyordu. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi yeni sistemde matematiğin etkisi üç kat hatta üç kattan da fazla artmış durumda. Buradan yola çıkarak artık dil öğrencileri için matematiğin seçmeli bir test olmadığını söyleyebiliriz. İyi bir puan edinebilmek için tüm dil öğrencileri matematik çözmek zorundalar. Matematiğe vakit ayırmamış olan dil öğrencilerinin derhal bir konu anlatımlı matematik YGS kitabı edinerek hızlıca matematik konularını bitirmeleri gerekmekte. Buna ek olarak yakın zamanda raflarda yerini alacak güncel matematik kitaplarını edinmekte de fayda var. Sonrasında ise bol bol matematik soruları çözülmeli. Tekrardan vurgulayalım, yeni sistemde matematik fazlasıyla önemli olacak, hatta bazı durumlarda sonuçları belirleyecek bile diyebiliriz. Onun için matematiğe mutlaka her gün vakit ayırmak gerekli.
Bir diğer değişiklik ise iki sınavın art arda iki gün içerisinde yapılacak olması. Bu da mevcut çalışma rutinlerinin değişmesi gerektiği anlamına geliyor. Genellikle YGS'ye kadar ilk bölüme çalışma sonrasında ise dil sınavına odaklanma gibi bir rutin vardı. Artık bu rutinlerin değişmesi gerekiyor. Sene sonuna kadar ilk bölüm sınavı ile dil sınavının hazırlıklarını koordineli bir şekilde birlikte yürütmek gerekecek. Bundan dolayı günlük çalışma rutinlerinin güncellenmesinde fayda var. İlk bölümün etksinin az da olsa arttığını da düşünecek olursak, programımızda ilk bölüme ayrılan dakikaları da kısmen artırmamız gerek.
Sınavın ilk kısmına hazırlık için kısa zamanda yeni kaynaklar raflarda yerini alcaktır. Hocalarımızın rehberliğinde yeni kaynakları edinerek takip etmek faydalı olacaktır. Ancak şu an itibariyle YGS kaynakları kullanmanın fazla problem olmayacağını söyleyebiliriz.
Dil sınavına hazırlık için ise mevcut kaynakların kullanılması yeterli olacaktır. Daha önce de belirttiğimiz gibi dil sınavının soru sayısında ve içeriğinde herhangi bir değişiklik duyurulmadı. Mevcut kaynaklar dil sınavına hazırlık noktasında ihtiyaçları karşılamak için yeterli demek mümkün.
Yeni sistem ile ilgili ve çalışma noktasında kafanıza takılan noktaları yorumlar aracılığıyla veya e-posta aracılığıyla iletebilirsiniz.
Herkese iyi çalışmalar.
No comments:
Post a Comment