YÖKDİL Sınavı Nedir? YÖKDİL'e Nasıl Hazırlanılır?

YÖK'ün yakın zamandaki açıklamaları ile yabancı dil sınavları literatürümüze bir yenisi daha eklenmiş oldu. Yalnız, YÖK'ün açıklamaları ve örnek sorular sonrasında bu sınavın sadece isim olarak yeni bir nitelik taşıdığını, içerik olarak ise önceki yıllarda gerçekleştirilen ÜDS sınavının bir benzeri olduğu sonucuna varmış olduk. Bu yazımızda YÖKDİL sınavının nasıl bir sınav olduğu, kapsamının ve geçerlilik seviyesinin nasıl olduğu, ne tür sorular içerdiği ve bu sınava nasıl hazırlanılabileceği gibi soruları cevaplamaya çalışacağız.



Öncelikle "YÖKDİL nedir?" sorusu ile başlayalım. YÖKDİL Yüksek Öğretim Kurumu'nun açıklamalarına göre, adayın genel kapsamda genel ve akademik İngilizce seviyesini ölçen mevcut YDS sınavına ek olarak, akademik alanına (sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri) özgü dil yeterliliğini de belirlemeye yarayan ve İngilizce seviye tesipiti, akademik kadro başvuruları, doçenlik başvuruları, yüksek lisans, doktora başvuruları gibi akademik alanlarda İngilizce seviye beyanı için kullanılacak bir sınavdır. Yani eski ÜDS sınavının yeni bir benzeri diyebiliriz. Sınav 80 sorudan oluşacak ve adayların bu 80 soruyu 180 dakika içerisinde cevaplamaları gerekecektir.


Peki YÖKDİL sınavında ne tür sorular çıkacak? YÖKDİL sınavının soru türleri YDS ile neredeyse tamamen aynı olacak. Tahmini olarak YÖKDİL sınavında 8-12 soru aralığında kelime, gramer, cloze test, cümle tamamlama, çeviri, paragraf, paragraf tamamlama ve anlatımı bozan cümle soruları olacak. YDS ile farklılığı ise bu soruların içeriğinden kaynaklanacak. Örneğin YDS'de 5 paragraf sorulduğunu var sayalım. Bu 5 paragrafın konuları da sırasıyla tarih, sinema, biyoloji, tıp ve uzay hakkında olsun. Gördüğümüz gibi konular arasında alansal olarak büyük farklılıklar mevcut, haliyle de hakim olunması gereken kelimelerin kapsamı çok geniş. Sosyal bilimler de mevcut, sağlık da, fen bilimleri de. Muhtemen bir YÖKDİL Sosyal Bilimler'de sorulacak muhtemel 5 paragrafın konuları ise şu şekilde olabilir; gazetecilik, tarih, dil öğrenimi, edebiyat, psikoloji. Gördüğümüz gibi konular sosyal bilimler alanına özgü. Dolayısıyla fen bilimleri alanına yakın kelimelere hakim olmanın sosyal bilimler sınavına katkısı fazlasıyla sınırlı olacak. Yani genelleme yapacak olursak, YÖKDİL'in YDS'den farkını, hedef kelimeler oluşturacak diyebiliriz. Sosyal bilimler, fen bilimleri ve sağlık bilimleri sınavları aynı gramer konuları kapsayacak ve aynı tür sorular içerecek. Ancak hedef kelimeleri büyük miktarda farklılık gösterecek dememiz mümkün.

Peki YÖKDİL sınavına nasıl hazırlanmalı? Öncelikle YÖKDİL sınavı YDS ile büyük benzerlikler göstereceğinden YDS'ye hazırlanmada kullanılan tüm kaynaklar, tüm çalışma teknikleri ve stratejiler YÖKDİL'e hazırlıkta da fayda sağlayacaktır. Buraya tıklayarak "YDS'ye Nasıl Hazırlanmalı?" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.  Ancak tabi ki özellikle kelime bilgisi noktasında buna ek çalışmalar gerekecek, çünkü YÖKDİL sınavı alana özgü olacağı için, bilinmesi gereken kelimelerin kapsamı da alana özgü olacak. YÖKDİL için zamanla fazla sayıda kaynak geliştirilecektir. Ancak an itibariyle bu sınava yönelik fazla sayıda kaynak bulunmamakta. Benim şahsi kanaatim ise şu anki YDS kaynaklarına ek olarak eski ÜDS kaynakları ile hazırlanmak bu sınava hazırlıkta büyük fayda sağlayacaktır. Çünkü mevcut sınava en yakın soru tiplerini yine eski ÜDS kaynakları içerecektir. Kısa bir gezinti ve internette bir takım aramalar yaparak rahatlıkla eski ÜDS kaynaklarına, deneme sınavlarına ve çıkmış sorularına ulaşmanız mümkün. YDS kaynaklarına ek olarak bu kaynaklara da hazırlanarak gayet iyi bir skor alınabileceği kanaatindeyim.

Gramer bölümüne hazırlık hakkında yapılması gereken YDS hazırlıktan fazla farklı olmayacaktır. Çünkü sınav YDS ile aynı gramer konularını ve benzer soruları içerecek. YDS gramer konularından eksikleri tamamlamak ve YDS-ÜDS kaynaklarından gramer soru çözümleri yapmak adaylar için bu noktada yeterli olacaktır.

Kelime bölümüne hazırlık ise sınavın en önemli noktası. Daha önce de belirttiğimiz gibi sınavdaki en büyük farklılığı kelime soruları ve diğer tüm soru tipleri içerisindeki kelimelerin alana özgü olması oluşturacak. Bu noktada ise sınava gireceğiniz alandaki kelimelere hakim olmanız gerekiyor. Bunu YDS kelime listelerini, ÜDS kelime listelerini gözden geçirerek yapmamız mümkün. Veya Google'da "social sciences glossary", "sciences vocabulary list" gibi aramalar yaparak diğer uluslararası dil sınavlarına yönelik hazırlanmış listeleri de kullanmak faydalı olabilir.

Okuduğunu anlama sorularına hazırlıkta ise yapılabilecek en etkili çalışma, hazırlandığınız alana yönelik kaliteli makaleleri okumak olacaktır. Yetkin isimlerin kalemlerinden çıkmış makaleleri okumak hem genel akademik yetkinliğinize hem de alansal yabancı dil becerilerinize katkıda bulunacaktır. Bu noktada Web of Knowledge, Scopus gibi kaynakları kullanarak fen bilimleri, sosyal bilimler ve sağlık bilimleri alanlarında ilginizi çeken, çok sayıda atıfta bulunulan kaynakları okuyarak okuduğunu anlama becerilerini ve kelime haznesini geliştirmek mümkün. Bu çalışmalar çeviri, cümle tamamlama, paragraf tamamlama, anlamın akışını bozan cümle, paragraf soruları gibi gramer ve kelime bilgisine ek olarak okuduğunu anlama becerisi gerektiren bölümlerde fayda sağlayacaktır.

Takıldığınız ve sormak istediğiniz noktalar ile ilgili contact sayfası aracılığıyla iletişime geçebilirsiniz.

No comments:

Post a Comment