YDS Nedir?
YDS (Yabancı Dil Sınavı) kamu personeli olma, yüksek öğrenime geçiş, akademik personel olma gibi amaçları olanların yabancı dil seviyelerini belirlemek üzere Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen bir merkezi sınavdır. Sınav İngilizce, Fransızca, Almanca gibi dillerde yapılıyor olsa da genel olarak İngilizce sınavı diğerlerine göre daha kapsamlı olarak gerçekleştirilmekte ve kabul görmektedir. Bu yazımızda yukarıda belirttiğimiz amaçları taşıyanlar için neredeyse vazgeçilmez bir şart haline gelen YDS'ye nasıl hazırlanılması gerektiğinden bahsedeceğiz.
YDS içeriği ne tür sorulardan oluşur?
YDS genel olarak İngilizce gramer, kelime ve okuduğunu anlama becerilerini ölçmek üzere tasarlanmış bir sınavdır. Sınav gramer, kelime, cümle tamamlama, çeviri, diyalog, paragraf tamamlama, okuma parçaları gibi soru tipleri içermektedir. Soru tiplerinden de anlayabileceğimiz gibi YDS tüm yönleriyle İngilizce'yi test etmek üzere tasarlanmış bir sınav değil. Dört temel beceri olan okuma, dinleme, yazma, konuşma gibi becerilerinden sadece okumayı ölçmekte ve iki temel sistem olan gramer ve kelimeyi ölçmektedir. Yani İngilizce dinleme, yazma ve konuşma becerilerinizin iyi olması YDS için pek bir anlam ifade etmiyor. Gramer, kelime ve okuduğunu anlama becerilerinizin iyi olması yeterli. Bu üç noktaya odaklanmak yerine genel İngilizce pratiği yapıp, İngilizcenizi kapsamlı olarak geliştirerek dil muafiyeti almak istiyorsanız ÖSYM'nin kabul ettiği TOEFL sınavına hazırlanmak sizin için iyi bir alternatif olabilir. Ancak kısa bir sürede İngilizce'ye yoğunlaşıp gramer, kelime, okuma gibi pasif İngilizce bilgisinin yeterli olduğu bir hazırlanma ile dil muafiyeti almak istiyorsanız, YDS daha mantıklı bir seçim olacaktır.
YDS'ye nasıl hazırlanmalı?
YDS'ye kısa sürede hazırlanmak ve YDS'den yüksek puan almak hiç de zor değil. Düzenli ve disiplinli bir çalışma ile, zamanı çok kullanarak değil etkili kullanarak kısa sürede yüksek bir puan almak gayet mümkün. Peki böyle bir çalışmada nelere dikkat etmeli bunları inceleyelim:
Kelime
Kelime sadece bağımsız kelime sorularını çözmek için değil a'dan z'ye tüm YDS sorularını çözmek için çok büyük öneme sahip. Kelime öğrenimini farklı birtakım stratejilerle desteklemek mümkün. Kelime çalışmaları oturup ezber yapma şeklinde olabileceği gibi, birtakım hafıza teknikleri veya okuma aktiviteleri ile de desteklenebilir. Kelime öğrenimi konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle özetlenebilir:
- Post-it'ler çok etkili kelime öğrenme araçlarıdır. Hedef kelimelerinizi post-itlere yazarak bunları dolaplara, duvara ve evde sık sık kullandığınız her yere anlamları ile birlikte yazıp yapıştırmak sizi hem kelimelere fazladan vakit ayırmaktan kurtaracak, hem de sık sık karşılaştığınız için kelime öğreniminizi hızlandıracaktır.
- Okuma aktiviteleri aracılığıyla kelime öğrenmek en etkili kelime öğrenme yollarından biridir. Bu şekilde kelime öğrenmenin yanı sıra, okuduğunu anlama becerilerinizi de geliştirip, sınavdaki bir çok soru türü için kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. YDS'ye yönelik olarak, önemli kelimeleri ve soru tiplerini içerecek şekilde hazırlanmış okuma kitaplarından edinip okuyabilirsiniz.
- Listeler halinde YDS'de sık sık çıkan kelimeleri edinip bunları tek tek ezberleyebilirsiniz. Ancak şahsen bu yöntemin yukarıdaki iki yöntem kadar etkili olmadığını düşünüyorum. Yine de kısa sürede kelime haznenizi artırmak için bu yöntem faydalı olabilir.
- Kelime çalışmalarınızda MEA English Youtube kanalı YDS ek-kök kodlama kelime çalışması video serisini kullanabilirsiniz.
Gramer:
Gramer YDS'nin olmazsa olmazlarından. Benim genel İngilizce gramerim iyi ben gramerde sorun yaşamam diye bir yaklaşıma kesinlikle kapılmayın. YDS sınava girenlerden temel konularda iyi bir gramer bilgisine sahip olmalarını bekler. Hem gramer sorularını çözmek için, hem de cümle tamamlama, çeviri vb. soru tipleri için iyi gramer bilmek çok önemli. Gramer çalışmak için en mantıklı yöntem konuları etkili bir şekilde açıklayan bir kitap edinmek. Piyasada kısa bir araştırma ile bu tarzda birçok başarılı kitaba rastlamak mümkün. İkinci bir alternatif ise sosyal medya sitelerinde YDS'ye yönelik konu anlatımı paylaşımları yapan hocalarımızın videolarını izlemek olabilir. En etkili yöntem ise canlı olarak, rahat rahat anlaşılmayan yerlerin sorulabileceği bir şekilde iyi bir hoca tarafından bu konuların anlatılması olacaktır. Böyle bir imkanınız yoksa bu gramer öğrenemeyeceğiniz anlamına gelmez. Kitap ve videolar aracılığıyla da iyi bir gramer bilgisi edinmek mümkün. Gramer konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle özetleyebiliriz:
- Gramer konularına genel İngilizce kitaplarından çalışmayın. Bu harcadığınız vakti bir nebze verimsiz hale getirecek ve konuları anlamanızı zorlaştıracaktır. YDS için kısa sürede, yarı akademik içerikli ve sınav odaklı bir gramer bilgisi edinmeniz gerek. YDS'ye yönelik hazırlanmış gramer kitapları tercih etmeniz sizin için daha faydalı olur.
- Genel İngilizce gramerinize güvenip, gramer çalışmayı ihmal etmeyin. Temel yapılarda eksiğiniz olmayacak şekilde gramer konularını öğrenmeye çalışın.
- Gramer sınavın hepsi veya çoğunluğu değil. Gramere gereğinden fazla vakit ayırmayın. Benim şahsi kanaatime göre, sınavdaki soru türleri incelendiğinde, kelime bilgisi ve okuduğunu anlama gramer bilgisinden daha etkili olmakta.
- Sınava kadar olan tüm zamanınıza gramer çalışmalarını yaymak yerine, grameri kısa sürede bitirmek daha mantıklı bir adım olacaktır. Soru çözümlerinden daha etkili verim almak için, gramer konularını erkenden bitirmek muhtemelen daha etkili olacaktır.
- Gramer çalışmalarınızda MEA English Youtube kanalı YDS gramer konu anlatımı ve soru çözümü video serisini kullanabilirsiniz.
Okuduğunu Anlama
Sınavın çoğunluğunu kapsayan bölüm ise burası. YDS bilgi ölçen basit sorulardan çok daha fazla olarak okuduğunu anlama soruları içermekte. Bu soruları çözebilmek için öncelikle gerekli gramer ve kelime bilgisine, sonra ise bol bol okuma ve soru çözme pratiğine ihtiyaç var. Okuduğunu anlama ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde özetlenebilir:
- Hikaye kitapları veya roman okumaktan ziyade YDS için özel hazırlanmış reading kitapları edinip okumak kesinlikle daha faydalı. Bu kitaplar size genel bilgiden ziyade, önemli kelimeleri ve soru tiplerini de aktarıyor.
- Öğrenciler genellikle gramere ve kelime ezberlemeye daha fazla vakit ayırır ancak aslında en fazla vakit ayrılması gereken aktivite okuduğunu anlamadır. Çünkü okuduğunu anlama kendisinin yanı sıra gramer ve kelime bilgisinin de gelişmesini sağlar. Ayrıca sınavın çoğunluğunu oluşturmaktadır. Çeviri, cümle tamamlama, paragraf tamamlama, uymayan cümleyi atma, paragraf vb. soruların hepsi için bu beceri olmazsa olmazdır.
- Okuduğunu anlama kitapları ayrıca YDS'de popüler olarak değinilen konulardan da bahseder. İlginç gelebilir ancak bu konulara hakim olmak, sizi sınavda daha rahat ettirebilir.
Soru Çözümü
Soru çözümü YDS'nin ayrılmaz bir parçası. YDS'ye hazırlanmak için kesinlikle ve kesinlikle sadece soru çözüm tekniklerine güvenmemek gerek. Bu yönteme güvenmek ve çoğunlukla buna göre hazırlanmak büyük risk almaktır. Ancak genel bilgiyi artırmanın yanında soru çözümü pratiği yapmakta ve çözüm tekniklerini öğrenmekte de fayda var. Soru çözümü noktasında dikkat edilmesi gereken noktalar:
- Soru çözümünü azdan çoğa doğru uzanan bir grafik çerçevesinde yapmakta fayda var. Yani bilginin az olduğu başlangıç döneminde soru çözümüne daha az vakit ayırıp, bilginin fazlalaştığı orta ve son dönemlerde soru çözümünün artırılması daha faydalı olacaktır.
- Unutmayın anlamadığınız soruyu birtakım teknikler ile çözmek çok zordur ve risklidir. Onun için kesinlikle gramer, kelime ve okuduğunu anlamaya soru çözümünden daha az vakit ayırmayın.
- Soru çözümü için genel ve özel iki kitap edinmeniz faydalı olacaktır. Genel bir kitap aracılığı ile soru türlerinin dengeli olarak dağılımını içeren şekilde çalışabilirsiniz, özel konuların toplandığı bir kitap aracılığı ile de özellikle sıkıntı yaşadığınız soru tiplerine (örneğin cümle tamamlama) yoğunlaşabilirsiniz.
- Mini deneme kitapları hem sıkıcılığı azaltma hem de dengeli olma açısından çok etkili. Bu kitapları değerlendirmekte fayda var.
Genel olarak bu noktalara dikkat ederek çalışan bir öğrencinin YDS'de fazla problem yaşayacağını düşünmüyorum. YDS çalışmalarına erken başlamakta fayda var. Zamanı çok değil, etkili kullanmak çok çok önemli.
Ayrıca bu sınav geçilse ve istenilen sonuç alınsa bile bu sınavın genel İngilizce becerisini ölçmediğini de unutmamak gerek. İngilizcenin bir zorunluluk haline geldiği günümüzde YDS ile teorik bilgiyi edindikten sonra dinleme, yazma ve konuşmaya da odaklanarak pratik İngilizceye yönelik de çalışmalar yapmak faydalı olacaktır. Bu konuda TOEFL gibi sınavlara yönelik olarak çalışmalar yapılabilir. Eninde sonunda İngilizce dil muafiyetinin yazma, dinleme, konuşma gibi becerileri içerir hale geleceği bir gerçek. Bu gerçeği unutmamak lazım.
YDS ilgili özel birtakım sorularınız var ise yorum aracılığıyla veya Contact Me kısmı aracılığıyla benimle iletişime geçebilirsiniz.
Başarılar...
No comments:
Post a Comment