Sınava kayıtlar sınavı gerçekleştiren kuruluş ETS'nin sitesinden online olarak yapılmaktadır. Siteden kimlik, adres bilgileri ile sınav merkezi seçimi yapıldıktan sonra ödeme yapılarak sınav kaydı tamamlanmaktadır. Sınav ücretlerine kurum sitesinden ulaşabilirsiniz. Sınava ödeyeceğiniz ücretin önemli bir meblağ olacağını varsayarsak, sınava en iyi şekilde hazırlanıp girmekte fayda var. Sınava hazırlanmanın en verimli yolu deneyimli bir eğitmenden ders almak. Ancak bunun mümkün olmadığı durumlarda bireysel hazırlık yapmak da mümkün. Bu noktada 'TOEFL'a nasıl hazırlanmalı?' ve 'Sınav esnasında nelere dikkat etmeli?' gibi sorulara cevaplar ve tavsiyeler sağlamaya çalışacağız.
Okuma Bölümü
Soru Tipleri: TOEFL reading bölümü tamamen çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır. Sınava girenler 2 tane 6-8 paragraflık akademik okuma parçasını okuyup, 36 dakika içerisinde bu parça ile ilgili kelime, okuduğunu anlama, parçanın özetini oluşturma, parçada geçen cümleye en yakın anlamı içeren cümleyi seçme gibi toplam 20 soruyu cevaplamakla yükümlüdür.
Hazırlanma ve materyaller:
- TOEFL reading bölümüne hazırlanmak için yapılacak en iyi şey, düzenli olarak akademik metinler okumaktır. Bu bölüme hazırlanmada kullanılabilecek en etkili materyal sınava yönelik hazırlanmış akademik metinler ve sınavda çıkan soru tiplerine benzer sorular içeren hazırlık kaynaklarıdır. Çeşitli uluslararası yayın evlerinin (Barron, Compass, Cambridge, Kaplan vb.) TOEFL reading bölümüne yönelik bir çok kitabı mevcuttur. Ayrıca bu kitapların bilgisayar programlarının kullanılması bilgisayar tabanlı bu sınava aşina olma noktasında büyük fayda sağlayacaktır. Bu kitaplara internetten ulaşmak mümkün.
- Sınava yönelik özel hazırlanmış kaynaklara ek olarak okunacak herhangi bir İngilizce akademik makale sınava hazırlık noktasında büyük fayda sağlar. İnternet aracılığıyla okunabilecek gazete ve dergi yazıları da kelime gelişimi ve okuduğunu anlama noktasında hazırlık kitaplarına ek olarak büyük katkı sağlayabilir. Ancak bu kaynaklardan sınavın formatına göre hazırlanmış özel kaynaklar kadar katkı sağlamasını beklemek yanlış olur.
- Seçtiğimiz herhangi bir okuma kitabı ile sınava hazırlanırken karşılaşılan bilinmeyen kelimelerin not edilmesi büyük bir önem arz eder. Kelime öğrenimi ve kalıcı hafızaya geçirilmesi noktasında küçük bir kelime defteri ve yapışkan kağıtlar kullanabilirsiniz. Karşılaşılan bilinmeyen kelimeleri kelime defterinize not edip boş zamanda tekrar ederek aklınızda daha fazla kalmasını sağlayabilirken, öğrenmekte zorluk çektiğiniz kelimeleri yapışkan kağıtlara yazarak dolabınıza, masanıza ve evde diğer sık sık kullandığınız yerlere yapıştırıp sürekli bu kelimeleri görerek aklınızda kalma ihtimalini artırmış olursunuz.
Sınav esnasında:
- TOEFL okuma bölümü zaman zaman formatta değişiklikler içerebilse de 2 parçadan oluşup 36 dakika sürmektedir. Yani 6-8 paragraflık her akademik metni okumak ve sorularını cevaplamak için 18 dakikanız olmakta. Sınava giren bir çok kişi bu sürenin yetersizliğinden şikayet etse de iyi hazırlanmış bir kişi bu süre içinde rahatlıkla metni okuyup tüm soruları cevaplayacaktır.
- Sınavda genel olarak önerilen ve kullanılan strateji ilk başta paragrafların ilk bir iki cümlelerini hızlıca gözden geçirerek sonra soruları cevaplamak için soru ile ilgili paragrafı okumaktır. Yani her 1-2 soru için bir paragraf okuyarak son paragrafa doğru ilerlemek genellikle kullanılan tekniktir. Soruların da bu sırada gitmesi bu konuda etkili olmaktadır. Ancak paragrafların tamamını okuyup sonra soruları cevaplarken sadece takılınan yerlerde parçaya dönmek de mümkün. İki strateji de kullanılabilir. İkisini de deneyip kararınızı ona göre vermenizde fayda var.
- Bu kısımda cevaplayamadığınız sorulara dönmeniz mümkün. Onun için takıldığınız sorularda çok oyalanmamanız yararınıza olacaktır. Takıldığınız soruları atlayıp bu soruları daha sonra cevaplayabilirsiniz.
- Sonuç olarak TOEFL okuma bölümünde ihtiyacınız olan şey hız ve dikkat. Hazırlığınız yeterli ise bu bölümde herhangi bir problem yaşamazsınız. Reading becerisinin gerçek zamanlı olmaması ve üretim gerektirmemesi de zaten bu beceriyi 4 beceri arasında en kolayı haline getirmekte. Ancak yine de TOEFL reading bölümünü hafife almayın. Akademik metinler her an size büyük zorluk çıkarma potansiyeline sahip.
Dinleme Bölümü
Soru Tipleri: TOEFL dinleme bölümü her biri 6 soru içeren 3 üniversite dersini ve her biri 5 soru içeren 2 kampüs içerisi diyaloğu önce dinleyip sonra bunlarla ilgili çoktan seçmeli soruları cevaplamaktan ibarettir. Bazı sorularla ilgili küçük kısımların soruyu çözerken tekrar dinletilmesi dışında dinlemeler sadece bir sefere mahsustur ve tekrar dinleme gibi bir imkan yoktur. Bu yüzden de söylenilenlerin hatırlanması noktasında, sınavın bu bölümünde iyi puan almak için iyi bir dinleyici olmak kadar iyi bir not alıcı olmak da önemlidir. Verilecek kağıt kalemle alınan notlara dayanarak sorular cevaplanır ve sorunun cevabı onaylandıktan sonra cevaplanan soruları da tekrar cevaplamak mümkün değildir. Yani bu bölüme dönüşü olmayan bir bölüm diyebiliriz.
Hazırlanma ve Materyaller:
Sınav Esnasında: Hazırlanma ve Materyaller:
- TOEFL dinleme bölümünde yine okuma kısmında olduğu gibi en ideal hazırlanma yöntemi sınava yönelik olarak özel hazırlanmış bilgisayar tabanlı ve kağıt baskı halindeki kaynakları kullanmaktır. Barron, Compass, Cambridge, Kaplan gibi yayıncılar öğrencilere hazırlık döneminde sınava en yakın şekilde hazırlanma imkanı sunarlar. Özellikle edinilen kaynakların bilgisayar tabanlı deneme testleri kısa sürede büyük ilerleme sağlanması açısından önemlidir.
- TOEFL'a yönelik çıkarılan yayınlar dışında internette TOEFL listening bölümüne yönelik bir çok kaynak ücretsiz olarak sağlanmaktadır. TOEFL listening practice tests şeklinde bir arama yaparak kolaylıkla bir çok deneme testine ulaşmanız mümkün.
- Sınav formatına aşinalık açısından yukarıda listelenen iki maddeye dikkat etmek önemli. Ancak genel manada dinleme becerinizi geliştirmek de TOEFL dinleme puanınızı artıracaktır. Uzun vadede Ted Talks gibi sitelerden akademik konuşmalar dinlemek sınava gireceklere büyük fayda sağlamaktadır.
- Kullanılabilecek üç tür materyal bu şekilde. Hazırlanma döneminde ise dinleme konusunda üzerinde en çok çalışmanız gereken şey not alma becerisi. İyi not alan kişi dinleme bölümünde hiç bir problem yaşamaz. Not alırken kelimeleri kafanızda kodlamanız önemli. Duyduğunuz her şeyi yazmanız mümkün değil ancak her 1-2 cümleyi tek bir kelime ile özetlemeniz mümkün. Not alma konusunda tarzınızı kendiniz oluşturmalısınız çünkü bir kişinin tarzı size uymayabilir. Önemli olan nokta anahtar kelimeler şeklinde ve hızlıca notlarınızı tutmanız. Şekiller, oklar vb. aracılığıyla not almak da etkili olabilmekte. Unutmayın tekrar dinleme gibi bir şansınız olmayacak.
- Dinleme bölümüne hazırlanırken kendinizi çok kaliteli kulaklıklara alıştırmayın. Test merkezinde o kadar kaliteli kulaklıklar kullanılmıyor. Kendinizi çok kaliteli bir sese alıştırırsanız sınav esnasında alışma güçlüğü çekebilirsiniz. Onun için hazırlık süresince orta kalite bir kulaklık kullanmanızda fayda var.
Sınav esnasında:
- Dinleme bölümünde sınav esnasında dikkat etmeniz gereken en büyük husus kulaklığınızın problemsiz şekilde çalışıyor olması. Sınav başlamadan zaten buna yönelik bir test yapılmakta. Eğer kulaklığınızda sorun olduğunu veya cızırtı gibi ses kalitesini fazla düşüren bir sorun olduğunu düşünüyorsanız hemen danışmanlara durumu belirtin. Sınav esnasında böyle bir durumla uğraşmak çok vaktinizi götürebilir.
- Dinleme bölümünde heyecan ile bazen notlar aşırı karmaşık bir hal alabilmekte. Elinizden geldiğince notlarınızı düzenli ve kronolojik sırada tutmaya çalışın.
Konuşma Bölümü
Soru Tipleri: TOEFL konuşma bölümü 1 adet bağımsız (direkt soru soruluyor 15 saniye hazırlık süreniz var ve 45-60 saniye boyunca soruyu cevaplıyorsunuz) ve 3 adet bağımlı (önce bir parça okuyor veya bir diyalog dinliyorsunuz, sonrasında 15-30 saniye arası bir hazırlık süresi oluyor ve 45-60 saniye boyunca soruyu cevaplıyorsunuz) soru içermekte ve yaklaşık 10-15 dakika sürmekte. Cevaplar mikrofona kaydedilir ve en az iki değerlendirici tarafından, eğer bu iki değerlendiricinin verdiği puanlar birbirine uzak ise üçüncü bir değerlendirici tarafından puanlandırılır. Puanınıza itiraz etme gibi bir şansınız da bulunmakta. Konuşma bölümü akıcılık, telaffuz, gramer ve kelime kullanımı, organizasyon gibi kriterler göz önünde bulundurularak puanlandırılmaktadır.
Hazırlanma ve Materyaller:
- TOEFL konuşma bölümüne hazırlanma noktasında en önemli unsur sizi değerlendirecek bir öğretmene, yetkin bir arkadaşa yani herhangi bir rehbere ihtiyacınız olması. Çünkü hatalarınızı, yanlışlarınızı ve geliştirmeniz gereken noktaları görmeden yapacağınız pratik sizin sadece akıcılığınızı artıracak, kelime kullanımı, telaffuz gibi yönlerinizi geliştirmeyecektir. O yüzden konuşma hazırlığı için kendinize mutlaka bir rehber edinin.
- TOEFL konuşma bölümü de kısa da olsa bir not alma kısmı içermekte. 15 saniyede veya 30 saniyede vereceğiniz cevabın anahtar kelimeler içeren bir haritasını oluşturmak olası takılmalarda size yardımcı olacaktır.
- Konuşma bölümüne hazırlıkta yine daha önce bahsettiğimiz yayınevlerinin kitaplarını kullanmanız mümkün. Bu yayınevlerinin bilgisayar tabanlı programları ile sınav formatına aşinalık kazanabilirsiniz. Aynı zamanda sınavla alakalı konular seçildiği için sınavda benzer sorularla karşılaşma ihtimali de gayet yüksek. Programlar siz çalışıken verdiğiniz cevapları ses kaydına alır. Bu ses kayıtlarınızı rehberinizle birlikte dinleyip iyi, kötü, şu noktaya dikkat edelim, şunu düzelt şeklinde dönütler almanız kendinizi geliştirmeniz açısından önemli. Ayrıca sorulara verilen örnek cevapları da dinleyip kendi cevaplarınızı geliştirmeye çalışmanız yararınıza olacaktır.
- Bu kaynaklara ulaşımınız yoksa veya sizin için yetersiz ise internetten TOEFL speaking practice questions şeklinde bir arama yaparak sayısız pratik sorusuna ulaşmanız mümkün. Yazılı olarak listelenmiş bu sorulara verdiğiniz cevapları ses kaydına alıp rehberiniz ile mutlaka inceleyin.
- Youtube'da TOEFL speaking için hazırlanmış bir çok video mevcut. Bunların artısı ise sorulan sorulara örnek cevaplar içermeleri. Eğer seviye olarak kendinizi düşük hissediyorsanız Youtube'da TOEFL speaking videoları aratın. Farklı kişilerin örnek sorulara verdikleri cevapları dinleyin ve sonrasında kendiniz aynı soruyu cevaplamaya çalışın. Bu şekilde kendinizi geliştirebilirsiniz.
- Sınav başlangıcında mutlaka sesinizi test edin. Ses seviyesini ve netliği uygun bulursanız sınavınıza devam edin. Eğer problem varsa mutlaka danışmanlara durumu bildirin.
- TOEFL speaking bölümü esnasında dikkat etmeniz gereken en önemli şey bir saniye öncesine takılıp kalmamanız. Diyelim ki soruyu cevaplarken ufak tefek takılmalar yaşadınız. Kesinlikle bunun sizi demoralize etmesine izin vermeyin. Sorunuzu cevaplamaya devam edin. Hatalar yanlışlar olabilir. Ufak tefek takılmalar puanınızı önemli ölçüde düşürmez. Ne olursa olsun, notlarınızdaki cevap haritasını mümkün olduğunca takip ederek soruları cevaplamaya devam edin.
- Bağımlı sorularda sizden istenen kendi yorumunuz kadar okuduğunuz metinde veya dinlediğiniz diyaloglarda da olanlar. Bu tür sorularda önce olanı biteni özetleyip sonrasında kendi düşüncelerinizi aktarın. Sorunun sizden tam olarak ne istediğine özellikle dikkat edin.
- Kayıt esnasında mikrofonu ağzınıza uzak tutmayın. Kaliteli bir kayıt iyi puanlar almak için önemli.
Yazma Bölümü
Soru Tipleri: TOEFL writing bölümü iki tür sorudan oluşmakta; akademik tartışma yazısı (size verilen bir konu hakkında kendi düşüncelerinizi içeren 100 kelimelik bir yazı) ve birleşik yazı (dinleyeceğiniz ve okuyacağınız bir meseleyi rapor etmeniz istenen 250-350 kelimelik bir essay yazısı). Bölüm 30 dakika sürmekte. Bölümün değerlendirmesi 2 farklı değerlendirmeci tarafından yapılmakta. Eğer verilen skorlar birbirinden fazla uzak olursa 3. bir değerlendirmecinin de skor belirtmesi istenmekte. Duruma göre skorunuza itiraz etme hakkınız bulunmakta. Bölüm gramer-kelime kullanımı, ifade şekilleri, organizasyon gibi kriterler göz önünde bulundurularak değerlendirilmekte.
Hazırlanma ve Materyaller:
- Tüm bölümlerde belirttiğimiz gibi writing kısmında da en etkili hazırlık materyali yine yayınevlerinin sınava özel olarak hazırladığı kitaplar. Bu kitaplar ve bilgisayar tabanlı programları aracılığıyla soru türlerine ve olası konulara hakim olmanız mümkün.
- TOEFL writing kısmında yapmanız gereken iki önemli şey var. Taklit etmek ve kontrol edilmek. İnternette TOEFL sample essays şeklinde bir arama yaparak iyi puan almış yazılara ulaşmanız mümkün. Öncelikle yapmanız gereken bir essay yazmadan önce o konuda iyi bir örnek essay okumanız. Sonra buradaki yapıları kullanarak kendi essay yazınızı oluşturmanız. Daha sonra ise yazınızın rehberiniz tarafından kontrol edilmesi ve iyi, kötü, yanlış ve doğrular ile ilgili dönüt almanız. Bu adımları düzenli olarak tekrar ederek TOEFL writing kısmından gayet iyi bir puan almanız mümkün.
- Hazırlanma aşamasında mutlaka ve mutlaka bilgisayar kullanarak yazılarınızı yazın. Sınavda klavye kullanacağınız için ne kadar klavyede hızlanırsanız o kadar sınavda kendinize fazla zaman oluşturmuş olursunuz.
Sınav esnasında:
- Öncelikle klavyenizdeki tüm tuşları kontrol edin. Herhangi bir problem olması durumunda hemen sınav görevlilerinden yardım isteyin.
- Yazınızı tamamladıktan sonra asla erken çıkmayın, süreniz el verdiği müddetçe mutlaka yazınızı tekrar tekrar gözden geçirin, olası hataları yakalamaya çalışın.
- Bağımsız ve birleşik yazı arasındaki farka dikkat edin. Birleşik yazıda sizden istenen raporlamanız. Kendi fikirlerinizi gereğinden fazla sunmanız olumsuz etki oluşturabilir.
- Tercihen minimum kelime rakamının altına düşmeyin ve yapabiliyorsanız fazlasını da yazın. Bu genel geçer bir kural değil ama sizin için daha iyi olabilir.
Genel olarak TOEFL sınavı, bölümleri, hazırlık esnasında kullanabileceğiniz materyaller ve dikkat etmeniz gereken noktalar ve sınav esnasında dikkat etmeniz gereken noktalar bu şekilde. Aklınıza takılan sorularla ilgili benimle iletişime geçebilirsiniz.
İyi çalışmalar, başarılar...
No comments:
Post a Comment